Robert o projekcie

Dom powstał na rozległej działce ulokowanej na nadrzecznej skarpie. Inwestor miał bardzo konkretną wizję rozdysponowania wnętrz z przestrzenią dzienną na piętrze. Dodatkowo chciał, by dom stał na środku działki z dala od rzeki, nad którą miała być przystań.

Postanowiliśmy opakować funkcje ułożone przez klienta i połączyć porozrzucane po parceli elementy: wjazd, dom i przystań. Stąd pomysł wstęgi ciągnącej się przez cały teren. Najpierw od wjazdu biegnie jako droga, która potem zawija się – formuje stropy i ściany domu, opakowując wnętrza. Następnie wstęga rozwija się w formie szerokiej rampy łączącej wyniesiony salon z poziomem ogrodu.

Dalej meandrując miękko, biegnie w stronę rzeki. Droga wchodzi więc w dom, a garaż z przeszkloną ścianą przenika się z częścią mieszkalną i – jak pokój dzienny – ma równie imponujący widok na rzekę.

Dom powstał na rozległej działce ulokowanej na nadrzecznej skarpie. Inwestor miał bardzo konkretną wizję rozdysponowania wnętrz z przestrzenią dzienną na piętrze. Dodatkowo chciał, by dom stał na środku działki z dala od rzeki, nad którą miała być przystań.

Postanowiliśmy opakować funkcje ułożone przez klienta i połączyć porozrzucane po parceli elementy: wjazd, dom i przystań. Stąd pomysł wstęgi ciągnącej się przez cały teren. Najpierw od wjazdu biegnie jako droga, która potem zawija się – formuje stropy i ściany domu, opakowując wnętrza. Następnie wstęga rozwija się w formie szerokiej rampy łączącej wyniesiony salon z poziomem ogrodu.

Dalej meandrując miękko, biegnie w stronę rzeki. Droga wchodzi więc w dom, a garaż z przeszkloną ścianą przenika się z częścią mieszkalną i – jak pokój dzienny – ma równie imponujący widok na rzekę.

Dom powstał na rozległej działce ulokowanej na nadrzecznej skarpie. Inwestor miał bardzo konkretną wizję rozdysponowania wnętrz z przestrzenią dzienną na piętrze. Dodatkowo chciał, by dom stał na środku działki z dala od rzeki, nad którą miała być przystań.

Postanowiliśmy opakować funkcje ułożone przez klienta i połączyć porozrzucane po parceli elementy: wjazd, dom i przystań. Stąd pomysł wstęgi ciągnącej się przez cały teren. Najpierw od wjazdu biegnie jako droga, która potem zawija się – formuje stropy i ściany domu, opakowując wnętrza. Następnie wstęga rozwija się w formie szerokiej rampy łączącej wyniesiony salon z poziomem ogrodu.

Dalej meandrując miękko, biegnie w stronę rzeki. Droga wchodzi więc w dom, a garaż z przeszkloną ścianą przenika się z częścią mieszkalną i – jak pokój dzienny – ma równie imponujący widok na rzekę.

nazwa: dom po drodze, polska centralna
autor: robert konieczny
współpraca: katarzyna furgalińska
izabela karczmarczyk
dorota żurek
piotr tokarski
magdalena adamczak
aleksandra stolecka
konstrukcja: zbigniew błaszczak
krzysztof hibner
inwestor: prywatny
powierzchnia terenu: 7136 m2
powierzchnia użytkowa domu: 598,9 m2
kubatura: 1814,8 m3
projekt: 2008
realizacja: 2011-2016
publikacje: architektura murator 03 2017
mark magazine 02/03 2013
wystawy: wystawa kwk promes, galeria architeltury brno 05 2017

 

logika przestrzeni, nowy sącz 11/12 2011

 

1