Robert o projekcie

Działka pod lasem, na której zaprojektowano budynek posiada jeden mankament- dojazd od strony południowo-zachodniej.

Aby uniknąć oczywistej kolizji funkcjonalnej drogi do budynku z ogrodem, dojazd został zagłębiony w ziemi. Dało to pomysł wjazdu od spodu do środka budynku, bezpośrednio na poziom parteru.

Stało się to możliwe dzięki stworzeniu wewnętrznego aatrium mieszczącego podjazd. W efekcie budynek otwiera się swoimi tarasami na wszystkie strony w nieskrępowany sposób, a przybywający z zewnątrz nie może dostać się do ogrodu inaczej jak tylko przechodząc przez aatrium i dom.

Dzięki takiemu zabiegowi udało się uzyskać nowy model przestrzenny domu- odwrotność budynku atrialnego.

Działka pod lasem, na której zaprojektowano budynek posiada jeden mankament- dojazd od strony południowo-zachodniej.

Aby uniknąć oczywistej kolizji funkcjonalnej drogi do budynku z ogrodem, dojazd został zagłębiony w ziemi. Dało to pomysł wjazdu od spodu do środka budynku, bezpośrednio na poziom parteru.

Stało się to możliwe dzięki stworzeniu wewnętrznego aatrium mieszczącego podjazd. W efekcie budynek otwiera się swoimi tarasami na wszystkie strony w nieskrępowany sposób, a przybywający z zewnątrz nie może dostać się do ogrodu inaczej jak tylko przechodząc przez aatrium i dom.

Dzięki takiemu zabiegowi udało się uzyskać nowy model przestrzenny domu- odwrotność budynku atrialnego.

Działka pod lasem, na której zaprojektowano budynek posiada jeden mankament- dojazd od strony południowo-zachodniej.

Aby uniknąć oczywistej kolizji funkcjonalnej drogi do budynku z ogrodem, dojazd został zagłębiony w ziemi. Dało to pomysł wjazdu od spodu do środka budynku, bezpośrednio na poziom parteru.

Stało się to możliwe dzięki stworzeniu wewnętrznego aatrium mieszczącego podjazd. W efekcie budynek otwiera się swoimi tarasami na wszystkie strony w nieskrępowany sposób, a przybywający z zewnątrz nie może dostać się do ogrodu inaczej jak tylko przechodząc przez aatrium i dom.

Dzięki takiemu zabiegowi udało się uzyskać nowy model przestrzenny domu- odwrotność budynku atrialnego.

Działka pod lasem, na której zaprojektowano budynek posiada jeden mankament- dojazd od strony południowo-zachodniej.

Aby uniknąć oczywistej kolizji funkcjonalnej drogi do budynku z ogrodem, dojazd został zagłębiony w ziemi. Dało to pomysł wjazdu od spodu do środka budynku, bezpośrednio na poziom parteru.

Stało się to możliwe dzięki stworzeniu wewnętrznego aatrium mieszczącego podjazd. W efekcie budynek otwiera się swoimi tarasami na wszystkie strony w nieskrępowany sposób, a przybywający z zewnątrz nie może dostać się do ogrodu inaczej jak tylko przechodząc przez aatrium i dom.

Dzięki takiemu zabiegowi udało się uzyskać nowy model przestrzenny domu- odwrotność budynku atrialnego.

Działka pod lasem, na której zaprojektowano budynek posiada jeden mankament- dojazd od strony południowo-zachodniej.

Aby uniknąć oczywistej kolizji funkcjonalnej drogi do budynku z ogrodem, dojazd został zagłębiony w ziemi. Dało to pomysł wjazdu od spodu do środka budynku, bezpośrednio na poziom parteru.

Stało się to możliwe dzięki stworzeniu wewnętrznego aatrium mieszczącego podjazd. W efekcie budynek otwiera się swoimi tarasami na wszystkie strony w nieskrępowany sposób, a przybywający z zewnątrz nie może dostać się do ogrodu inaczej jak tylko przechodząc przez aatrium i dom.

Dzięki takiemu zabiegowi udało się uzyskać nowy model przestrzenny domu- odwrotność budynku atrialnego.

Jego struktura to wynik transformacji „kostki”, wskutek czego uzyskano wszystkie ściany, podłogi i stropy włącznie z wewnętrznym aatrium i tarasami.

Taki sposób kształtowania struktury budynku zdefiniował od razu powstającą architekturę włącznie z przyporządkowanymi jej materiałami. Przetransformowanej kostce „przypisano” beton, a elementem dodatkowym drewno.

nazwa: dom aatrialny, dolny śląsk
autor: robert konieczny
współpraca: marlena wolnik
łukasz prażuch
konstrukcja: krzysztof anioł
inwestor: prywatny
powierzchnia terenu: 10 057m2
powierzchnia użytkowa: 660m2
kubatura: 2055m3
projekt: 2002-2003
realizacja: 2003-2006
zdjęcia: juliusz sokołowski
olo studio
 nagrody: nagrody: najlepszy budynek III rp, plebiscyt polityki 2012
highly recommended private house, waf 2008

international architecture awards 2008

leonardo, grand prix 2007

nominacja do nagrody fundacji mies’a van der rohe 2006

wan’s house of the year award 2006

publikacje: design peak 2013

słynne wille polski 2013

mark magazine 02/03 2013

world architecture II 2012

ina international new architecture 06 2012

iakov chernikhov international prize 10 2011

teberia 10 2011

design alive 01 2011

1000 x european architecture 12 2011

haus & auto 2011

x-house 2011

objekt 09/12 2010

arch manual 2010

świat rezydencji wnętrz & ogrodów 04 2010

house traders 04/05 2010

fasády 03 2010

at magazine 11 2009

casas patio 2009

architectural & design-family housing 2009

architektura-murator 06 2009

the phaidon atlas of 21st century world architecture 2009

asb 04 2009

magazine one 02 2009

świat rezydencji wnętrz &  ogrodów 02 2009

atrium 01/02 2009

exeptional single-family homes 01 2009

die neue villa 10 2008

strire a pose 10 2008

ville case prefabricate 10 2008

interni 09 2008

casas &  negocios 09/10 2008

hauser 05/06 2008

prestige design 04 2008

arquitectura&construcao 01/02 2008

archivolta 01 2008

architekt 01 2008

arhitectura 12 2007/01 2008

a&c publishing 2008

housing 12 2007

arquitectura plus 10 2007

abstract 07 2009

arquitectura plus 09 2007

mark magazine 06 2007

centras 05 2007

blueprint 04 2007

octogon 03 2007

archivolta 02 2007

architektura-murator 02 2007

dom & wnętrze 01 2007

new architecture in japan and poland-directions 12 2005

 “emerging polish architecture” 05 2005

3 2 1 new architecture in japan and poland 10 2004

archivolta 07/09 2004

wystawy: architekci przy fortepianie, katowice 12 2016
słynne wille polski, katowice 01 2014

słynne wille w krajach grupy wyszehradzkiej i słowenii, ostrawa 04/05 2013

słynne wille polski, wrocław 03/05 2013

wapś w gliwicach 10 2012

rozbiórka żelaznej kurtyny, berlin 11/12 2012

logika przestrzeni, nowy sącz 11/12 2011

v4 family houses, bejrut 05 2011

architecture week 2010, praga, czechy 10 2010

wystawa kwk promes, ostrawa, czechy 01/02 2010

wild wild east, hamburg 09/11 2009

polish architects exhibition, londyn 09 2009

„new world architecture”, athens 02/04 2009

„new world architecture”,  florencja 10/11 2008

3_2_1_nowa architektura w japonii i polsce 2004

1