Robert o projekcie

Autofamily House represents a new way of thinking about the entrance area in a suburban residence. We usually enter the house by car, using the garage integrated into the building. The main entrance is rarely used. Nowadays cars are becoming cleaner and more eco-friendly, hence the idea emerged to include the garage into the representative entrance area.

As a result, a new type of a family house emerged. In the Autofamily House the entrance area and the driveway are transformed into a unique multifunctional space and the moment of driving in the house become a pleasant experience.

Autofamily House represents a new way of thinking about the entrance area in a suburban residence. We usually enter the house by car, using the garage integrated into the building. The main entrance is rarely used. Nowadays cars are becoming cleaner and more eco-friendly, hence the idea emerged to include the garage into the representative entrance area.

As a result, a new type of a family house emerged. In the Autofamily House the entrance area and the driveway are transformed into a unique multifunctional space and the moment of driving in the house become a pleasant experience.

The terrain is leveled in order to obtain two zones: the driveway space and the private garden.

The driveway is left on the ground level and the house with intimate garden is lifted 3 meters above and separated by a retaining wall.

In order to get to the building comfortably, that is park the car on the level of the living room, a route connecting the two levels was designed. However, to avoid dividing the garden, the driveway is covered with a green roof and finished with walls used as borderlines.

The result is a tunnel emerging in the garden, becoming a house.

The owner is an art collector so the tunnel is also used as an art gallery for his paintings.

The terrain is leveled in order to obtain two zones: the driveway space and the private garden.

The driveway is left on the ground level and the house with intimate garden is lifted 3 meters above and separated by a retaining wall.

In order to get to the building comfortably, that is park the car on the level of the living room, a route connecting the two levels was designed. However, to avoid dividing the garden, the driveway is covered with a green roof and finished with walls used as borderlines.

The result is a tunnel emerging in the garden, becoming a house.

The owner is an art collector so the tunnel is also used as an art gallery for his paintings.

The terrain is leveled in order to obtain two zones: the driveway space and the private garden.

The driveway is left on the ground level and the house with intimate garden is lifted 3 meters above and separated by a retaining wall.

In order to get to the building comfortably, that is park the car on the level of the living room, a route connecting the two levels was designed. However, to avoid dividing the garden, the driveway is covered with a green roof and finished with walls used as borderlines.

The result is a tunnel emerging in the garden, becoming a house.

The owner is an art collector so the tunnel is also used as an art gallery for his paintings.

The terrain is leveled in order to obtain two zones: the driveway space and the private garden.

The driveway is left on the ground level and the house with intimate garden is lifted 3 meters above and separated by a retaining wall.

In order to get to the building comfortably, that is park the car on the level of the living room, a route connecting the two levels was designed. However, to avoid dividing the garden, the driveway is covered with a green roof and finished with walls used as borderlines.

The result is a tunnel emerging in the garden, becoming a house.

The owner is an art collector so the tunnel is also used as an art gallery for his paintings.

name: auto-family house, central poland
author: robert konieczny
collaboration: katarzyna furgalińska
magdalena adamczak
łukasz marciniak
structural engineering: kornel szyndler
installations: tb-projekt
client: private
site area: 5055 m2
usable floor area: 990m2
project: 2007
construction: 2009-2012
photographs: juliusz sokołowski
olo studio
publications: architektura & biznes 06 2014

 haus und auto 2013

słynne wille polski 2013

architektura – murator 05 2013

zeppelin 03 2013
mark magazine 02/03 2013
awards: nomination for mies van der rohe award 2013
exhibitions: famous polish villas, katowice 01 2014

V4 family houses, krakow 01 2014

architecture week, prague 09 2013

famous polish villas, wroclaw 03/05 2013

logic of space 11/12 2011

architecture week, prague 10 2010

kwk promes exhibition, ostrava 12 2009/02 2010

1