Robert o projekcie

The highest value of the plot is a wonderful view stretching out. The idea was for the house to become its framework that crops it. The most appropriate building turned out to be a fully open on mountain landscape one-storey building, which gives the same view to all of the interiors.
Because of the plot being located in an absolute wilderness a problem of security came out. The solution turned out to be “twisting” the building so as only its one corner touches the ground and the rest is hang over the edge of the hill. With this solution, part of the ground floor where the bedrooms were located was pulled up to the level of the first floor.
Location of the house on a steep slope, was followed by high risk of landslip, more and more frequent in polish mountains. As to limit the movement of the subsoil the house was treated as a bridge, under which rain water flows naturally.

The highest value of the plot is a wonderful view stretching out. The idea was for the house to become its framework that crops it. The most appropriate building turned out to be a fully open on mountain landscape one-storey building, which gives the same view to all of the interiors.
Because of the plot being located in an absolute wilderness a problem of security came out. The solution turned out to be “twisting” the building so as only its one corner touches the ground and the rest is hang over the edge of the hill. With this solution, part of the ground floor where the bedrooms were located was pulled up to the level of the first floor.
Location of the house on a steep slope, was followed by high risk of landslip, more and more frequent in polish mountains. As to limit the movement of the subsoil the house was treated as a bridge, under which rain water flows naturally.

The highest value of the plot is a wonderful view stretching out. The idea was for the house to become its framework that crops it. The most appropriate building turned out to be a fully open on mountain landscape one-storey building, which gives the same view to all of the interiors.
Because of the plot being located in an absolute wilderness a problem of security came out. The solution turned out to be “twisting” the building so as only its one corner touches the ground and the rest is hang over the edge of the hill. With this solution, part of the ground floor where the bedrooms were located was pulled up to the level of the first floor.
Location of the house on a steep slope, was followed by high risk of landslip, more and more frequent in polish mountains. As to limit the movement of the subsoil the house was treated as a bridge, under which rain water flows naturally.

Realities of mountain landscape as well as the local law constrained a gable roof. House took the form of a typical barn standing on three thin walls.
To give rigidity to the building the walls were tensed by the planes of the ”inverted” roof, slightly lifted over gound. Their incline increased the feeling of security. The building began to resamble an arc floating over the fields. 

Realities of mountain landscape as well as the local law constrained a gable roof. House took the form of a typical barn standing on three thin walls.
To give rigidity to the building the walls were tensed by the planes of the ”inverted” roof, slightly lifted over gound. Their incline increased the feeling of security. The building began to resamble an arc floating over the fields. 

Animals, living on the pasture around our house, started to treat the Ark, aspecially the space below the concrete body as their home – they can find a shelter there during rain and strong wind or they can simply rub themselves up the egdes of Ark. We would never thought, that when at the beginning, the name, Konieczny’s Ark came from the form of the building, life will add the second meaning to it.

name: konieczny’s ark
author: robert konieczny
authorial collaboration: łukasz marciniak
collaboration: marcin harnasz
aneta świeżak
construction: kornel szyndler
investor: robert konieczny
site area: 1694 m2
useable floor area: 138 m2
volume: 624 m3
project: 2011
realization: 2011-2015
photographs: jakub certowicz
olo studio
awards: best new private house in worldwide competition wallpaper design award 2017
grand prix in the plebiscite of polish architecture xxl 2016
I prize in residential buildings category in the

 

plebiscite of polish architecture xxl 2016
 nomination for mies van der rohe award 2017
the finalist of the world architecture festival 2016 in the house category
I prize in the polski cement w architekturze competition 2016
I prize in the architecture of a year 2014 competition in silesian region 2015
honourable mention in the ‘prize of the year’ competition in the category of single-family house 2015
the winner of polityka architecture award 2016
publications: iw magazine 04 2017
dolce vita 09 2016
dobre wnętrze 07 2016
häuser 07 2016
octogon 06 2016
architektura&biznes 05 2016

interni 04 2016
id+c 04 2016
A10 04 2016
icon 03 2016
mark magazine 02/03 2016
diseño interior 02 2016

architektura murator 12 2015

exhibitions: robert konieczny – tailored-made spaces, brno 05 2017
architects at the piano, katowice 12 2016
single-family house in the visegrad group countries, hungary 2016

1