Robert o projekcie

“From The Garden House” project was an unusual experience for us. The owner had a finished project of the garden, in advanced stages of implementation. And only the house was missing. Something that at first seemed to be a ridiculous reversal of the course of things, once it was explained, became absolutely logical for us.

He wanted to be able to enjoy the garden to its full extent after the completion of the construction and moving in. Plants need much more time to reach their target size than it takes to build even such a large house. You might plant big trees after all, however, it is costly and not environmentally friendly.

The nature lover turned idle land into a beautiful green oasis with a lake and a smooth road to the place where the house was meant to be located, also assumed as an art gallery. The curves, which he enjoyed moving around on, inspired us.

The ground floor of the house with the daytime part forms a continuation of these curves and fits in softly with the surroundings. This impression is complemented by the grey concrete used on the facades, which refers to the colour of the existing, stone road, being the starting point of the project. The rounded form clearly separates the driveway from the rest of the garden, providing the residents with the intimacy and silence.

The ground floor is contrasted with the white minimalist body of the floor. Two different geometries clash, and a softly cut atrium is a link between both floors. The garden surrounding the house from almost all sides flows into its interior through the semi-atrium at ground floor level. We had only a minimal influence on the garden, so we treated it as a natural element that cannot be chosen. Hence the name of the design.

The aim to improve the quality of the surrounding space is non-standard and surprising. Due to the chaos of buildings and lack of vegetation, he regreens the vast areas of idle land surrounding him.

He is creating gardens, and then the construction of houses of different sizes follows up. We support him in creating green urban planning and providing friendly, sustainable space to live in, with plenty of greenery for free, thus improving the quality of urban air.

The entire housing estate, just like his house, use alternative sources of energy.

The aim to improve the quality of the surrounding space is non-standard and surprising. Due to the chaos of buildings and lack of vegetation, he regreens the vast areas of idle land surrounding him.

He is creating gardens, and then the construction of houses of different sizes follows up. We support him in creating green urban planning and providing friendly, sustainable space to live in, with plenty of greenery for free, thus improving the quality of urban air.

The entire housing estate, just like his house, use alternative sources of energy.

name:

from the garden house

author:

robert konieczny

collaboration:

michał lisiński

marcin harnasz

piotr tokarski

interior design:

kwk promes

construction:

kornel szyndler proeco

investor:

private

useable floor area:

1997 m2

design:

2008-2011

realization:

2011-2020

photograph:

jakub certowicz

1