Robert o projekcie

Clients wanted most simple, sunny and relaxing house, somehow reacting to the movement of the Sun. They also liked our Safe House, its changeability and mechanisms that create relations with the surroundings. The starting point was a regular shape unbuilt site, located in the suburbs among the average single-family housing.

We placed a rectangular solid on it, according to the wishes of investors in terms of the functional program.

Then we turned the part belonging to the ground floor to get as much privacy as possible from the side of the road. In the “cut” space was located a living room, roofed floor, and in a perpendicular shape we located a SPA zone. Both spaces close the private part of the garden.

Clients wanted most simple, sunny and relaxing house, somehow reacting to the movement of the Sun. They also liked our Safe House, its changeability and mechanisms that create relations with the surroundings. The starting point was a regular shape unbuilt site, located in the suburbs among the average single-family housing.

We placed a rectangular solid on it, according to the wishes of investors in terms of the functional program.

Then we turned the part belonging to the ground floor to get as much privacy as possible from the side of the road. In the ‘cut’ space was located a living room, roofed floor, and in a perpendicular shape we located a SPA zone. Both spaces close the private part of the garden.

Clients wanted most simple, sunny and relaxing house, somehow reacting to the movement of the Sun. They also liked our Safe House, its changeability and mechanisms that create relations with the surroundings. The starting point was a regular shape unbuilt site, located in the suburbs among the average single-family housing.

We placed a rectangular solid on it, according to the wishes of investors in terms of the functional program.

Then we turned the part belonging to the ground floor to get as much privacy as possible from the side of the road. In the “cut” space was located a living room, roofed floor, and in a perpendicular shape we located a SPA zone. Both spaces close the private part of the garden.

The investors’ wish was a simple house with a flat roof, but the local plan imposed sloping roofs. Therefore, from the street side the house has a gable roof, and from the garden side a flat roof. This design movement became at the same time a solution for the requirements of customers and spatial law, which ultimately created a non-standard, characteristic house shape.

Investors wanted a house reacting to the location of the sun, which is why we used the motif of the quadrant – an old device used to determine the position of the stars.

We have designed a terrace that reacts to the sun and follows its movement:

– gives the inhabitants sitting in its space shade and pleasant airing,

– depending on the time of the year, it regulates the amount of sunlight in the spaces it adjoins – in the summer giving the desired shade, and in the winter allowing more sunlight into the interior.

The investors’ wish was a simple house with a flat roof, but the local plan imposed sloping roofs. Therefore, from the street side the house has a gable roof, and from the garden side a flat roof. This design movement became at the same time a solution for the requirements of customers and spatial law, which ultimately created a non-standard, characteristic house shape.

Investors wanted a house reacting to the location of the sun, which is why we used the motif of the quadrant – an old device used to determine the position of the stars.

We have designed a terrace that reacts to the sun and follows its movement:

– gives the inhabitants sitting in its space shade and pleasant airing,

– depending on the time of the year, it regulates the amount of sunlight in the spaces it adjoins – in the summer giving the desired shade, and in the winter allowing more sunlight into the interior.

The investors’ wish was a simple house with a flat roof, but the local plan imposed sloping roofs. Therefore, from the street side the house has a gable roof, and from the garden side a flat roof. This design movement became at the same time a solution for the requirements of customers and spatial law, which ultimately created a non-standard, characteristic house shape.

Investors wanted a house reacting to the location of the sun, which is why we used the motif of the quadrant – an old device used to determine the position of the stars.

We have designed a terrace that reacts to the sun and follows its movement:

– gives the inhabitants sitting in its space shade and pleasant airing,

– depending on the time of the year, it regulates the amount of sunlight in the spaces it adjoins – in the summer giving the desired shade, and in the winter allowing more sunlight into the interior.

The construction of the walls and ceilings was made in monolithic technology, additionally, the roof truss was built in wooden construction.

As a wall finish, STO plaster was used – the MILANO acrylic filler in white and the roof cover is a white TPO FIRESTONE membrane. The white color also dominates in the interior – white epoxy resin was used on the floors.

The construction of the walls and ceilings was made in monolithic technology, additionally, the roof truss was built in wooden construction.

As a wall finish, STO plaster was used – the MILANO acrylic filler in white and the roof cover is a white TPO FIRESTONE membrane. The white color also dominates in the interior – white epoxy resin was used on the floors.

Mechanisms by which the terrace of the building moves are designed and made by Comstal. This company collaborated us in the construction of Safe House, Konieczny’s Ark and National Museum in Szczecin Dialogue Centre ‘Przelomy’, which are aslo equipped with a various kind of large – scale, moving elements. The movement of the terrace and its speed is adapted to the sun’s wandering.

The drive system is fully automated and has advanced safety sensors – if it encounters an obstacle, the terrace stops, making it completely safe to use. However, for funcional reasons, manual control is also possible. The terrace has been programmed to be in constant motion during the day, thanks to which natural grass grows underneath.

Mechanisms by which the terrace of the building moves are designed and made by Comstal. This company collaborated us in the construction of Safe House, Konieczny’s Ark and National Museum in Szczecin Dialogue Centre ‘Przelomy’, which are aslo equipped with a various kind of large – scale, moving elements. The movement of the terrace and its speed is adapted to the sun’s wandering.

The drive system is fully automated and has advanced safety sensors – if it encounters an obstacle, the terrace stops, making it completely safe to use. However, for funcional reasons, manual control is also possible. The terrace has been programmed to be in constant motion during the day, thanks to which natural grass grows underneath.

name: 

dom kwadrantowy

author:

robert konieczny

collaboration:

marcin harnasz

mariusz pawlus

marcin króliczek

justyna górnica

grzegorz ostrowski

interior design:

pulva adam pulwicki

construction:

kornel szyndler proeco

investor:

prywatny

site area:

1679 m2

useable floor area:

558 m2

volume:

2802 m3

design:

2013-2015

realization:

2015-2018

photographs:

 olo studio

 juliusz sokołowski

jarosław syrek

1