Robert o projekcie

The investor had his own vision of the interior arrangement with the living area on the first floor. Additionally, he wanted to place a house in the middle of the plot, far away from the river, where a marina was supposed to be.

We decided to wrap all the functions arranged by the client and connect: entry, house and marina. It brought us to the idea of the ribbon, which was stretched across the entire area. At first, from the entry as a road, then twisted around the building shaping ceilings and walls of the house, wrapping the interior. Next, the ribbon was unrolled as a pier connecting the raised living room with the garden level.

Then wriggling – the ribbon ran towards the river. So the road pierced the house. The garage with a glass wall interfered the living space.

And then the idea came up. We thought that if we have to reach our way home anyway, let’s make a design motif and wrap this ugly, detached from the garden house to hide it, and then let carry it further from the first floor to the garden and lower to the very beach. In principle, the project was ready. The wrapped road creates ceilings, roof and walls of the building, and in the middle remains its dream functional arrangement. We have one theme that sets the whole. By the Way House.

And then the idea came up. We thought that if we have to reach our way home anyway, let’s make a design motif and wrap this ugly, detached from the garden house to hide it, and then let carry it further from the first floor to the garden and lower to the very beach. In principle, the project was ready. The wrapped road creates ceilings, roof and walls of the building, and in the middle remains its dream functional arrangement. We have one theme that sets the whole. By the Way House.

And then the idea came up. We thought that if we have to reach our way home anyway, let’s make a design motif and wrap this ugly, detached from the garden house to hide it, and then let carry it further from the first floor to the garden and lower to the very beach. In principle, the project was ready. The wrapped road creates ceilings, roof and walls of the building, and in the middle remains its dream functional arrangement. We have one theme that sets the whole. By the Way House.

The road runs through an old orchard avoiding the trees and reaches the place, where the house was supposed to be. It rises and twists around the level of the first floor, expanding towards the view, both up and up. Underneath the ground floor rooms are located. Then the ribbon unrolled and becomes a footbridge connecting the level of the first floor with the garden level and further meanders between the trees on a steep slope towards the river.

name: by the way house, central poland
author: robert konieczny
collaboration: katarzyna furgalińska
izabela karczmarczyk
dorota żurek
piotr tokarski
magdalena adamczak
aleksandra stolecka
structural engineering: zbigniew błaszczak
krzysztof hibner
client: private
site area: 7136 m2
usable floor area: 598,9 m2
volume: 1814,8 m3
design: 2008
construction: 2011-2016
publications: the plan 09 2017
the plan 06/07 2017
mark magazine 06/07 2017

 

architektura&biznes 06 2017
architektura murator 03 2017
mark magazine 02/03 2013
exhibitions: kwk promes exhibition, gallery of
architecture brno 05 2017
  logic of space, nowy sącz 11/12 2011
1