Robert o projekcie

A green clearing surrounded by forest was the only context for the proposed small house.

Hence the idea to “carve out” a piece of the grass-covered site, move it up and treat it as the roofing to arrange all the required functions underneath.

When everything was ready, the client came up with idea to create some space for a conservatory. The latter was obtained by linking the ground floor with the grassy roof through an “incision” in the green plane and “bending” the incised fragment down, inside the building. This procedure turned the roof into an atrium, as the only way to reach it was through the interior of the house. As opposed, however, to a typical atrium, the newly-created space has all the advantages of an outer garden while remaining a safe, internal zone within the building.

This way, a new type of house was created, and its designation – outrial – is to convey the idea of an atypical atrium which is part of both the interior and the exterior of the building.

A green clearing surrounded by forest was the only context for the proposed small house.

Hence the idea to “carve out” a piece of the grass-covered site, move it up and treat it as the roofing to arrange all the required functions underneath.

When everything was ready, the client came up with idea to create some space for a conservatory. The latter was obtained by linking the ground floor with the grassy roof through an “incision” in the green plane and “bending” the incised fragment down, inside the building. This procedure turned the roof into an atrium, as the only way to reach it was through the interior of the house. As opposed, however, to a typical atrium, the newly-created space has all the advantages of an outer garden while remaining a safe, internal zone within the building.

This way, a new type of house was created, and its designation – outrial – is to convey the idea of an atypical atrium which is part of both the interior and the exterior of the building.

A green clearing surrounded by forest was the only context for the proposed small house.

Hence the idea to “carve out” a piece of the grass-covered site, move it up and treat it as the roofing to arrange all the required functions underneath.

When everything was ready, the client came up with idea to create some space for a conservatory. The latter was obtained by linking the ground floor with the grassy roof through an “incision” in the green plane and “bending” the incised fragment down, inside the building. This procedure turned the roof into an atrium, as the only way to reach it was through the interior of the house. As opposed, however, to a typical atrium, the newly-created space has all the advantages of an outer garden while remaining a safe, internal zone within the building.

This way, a new type of house was created, and its designation – outrial – is to convey the idea of an atypical atrium which is part of both the interior and the exterior of the building.

A green clearing surrounded by forest was the only context for the proposed small house.

Hence the idea to “carve out” a piece of the grass-covered site, move it up and treat it as the roofing to arrange all the required functions underneath.

When everything was ready, the client came up with idea to create some space for a conservatory. The latter was obtained by linking the ground floor with the grassy roof through an “incision” in the green plane and “bending” the incised fragment down, inside the building. This procedure turned the roof into an atrium, as the only way to reach it was through the interior of the house. As opposed, however, to a typical atrium, the newly-created space has all the advantages of an outer garden while remaining a safe, internal zone within the building.

This way, a new type of house was created, and its designation – outrial – is to convey the idea of an atypical atrium which is part of both the interior and the exterior of the building.

In the end the client came up with another request to create a small recording studio. The studio was created in a similar way as the conservatory, but in order to ensure work comfort for a rock musician, it was isolated from the rest of the house by shifting it upwards.

name: OUTrial house
książenice near warsaw
author: robert konieczny
collaboration: marcin jojko
structural engineering:
jarosław kamiński
client: jacek perkowski
construction: wiesław wadyl
site area: 1440m2
usable floor area: 180 m2
volume: 540 m3
design: 2004
construction: 2005 – 2007
photographs: juliusz sokołowski
publications: green walls green roofs 2014

design peak 2013

pure luxury-world’s best houses 2012

designe & home magazine 10 2012

world architecture II 2012

ina international new architecture 06 2012

iakov chernikhov international prize 10 2011

new vision on house 2011

design alive 01 2011

wohnen mit kamin & kachelofen 2011

taschen architecture now houses 02 2011

architecture highlights 03 2011

arch manual 2010

casas & negócios 03/04 2010

fasády 03 2010

home wellness 11 2009

world architecture 11 2009

dwell 09 2010

summa + 10 2009

architectural&design-family housing 2009

murator 06 2009

asb 04 2009

hiše 04 2009

collection: houses 03 2009

magazine one 02 2009

architektura & biznes 12 2008

mark magazine 10/11 2008

koncept 01 2008

architektura-murator 08 2008

archivolta 04/06 2005

awards: OUTrial house shortlister for leaf awards 2009

mies van der rohe award nomination 2009

exhibitions: silesian university of technology 10 2012

polish art, berlin 11/12 2011

logic of space, nowy sącz 11/12 2011

v4 family houses, beirut 05 2011

architecture week 2010, prague, czech republic 10 2010

kwk promes exhibition,  czech republic 01 /02 2010

wild wild east, hamburg 09/11 2009

polish architects exhibition, london 09 2009

1