Robert o projekcie

Inwestorzy chcieli prostego, słonecznego i relaksującego domu, w pewien sposób reagującego na ruch słońca. Podobał im się również nasz Dom Bezpieczny, jego zmienność i mechanizmy tworzące relacje z otoczeniem. Punktem wyjścia była działka o regularnym kształcie, położona na przedmieściach wśród przeciętnej zabudowy jednorodzinnej. Usytuowaliśmy na niej prostopadłościenną bryłę odpowiadającą życzeniom inwestorów pod względem programu funkcjonalnego. Następnie obróciliśmy część należącą do parteru, aby uzyskać możliwie jak największą prywatność od strony drogi. W „wyciętej” przestrzeni został zlokalizowany salon, zadaszony piętrem, a w prostopadle ułożonej bryle zlokalizowaliśmy strefę SPA. Obie przestrzenie domykają prywatną część ogrodu.

Inwestorzy chcieli prostego, słonecznego i relaksującego domu, w pewien sposób reagującego na ruch słońca. Podobał im się również nasz Dom Bezpieczny, jego zmienność i mechanizmy tworzące relacje z otoczeniem. Punktem wyjścia była działka o regularnym kształcie, położona na przedmieściach wśród przeciętnej zabudowy jednorodzinnej. Usytuowaliśmy na niej prostopadłościenną bryłę odpowiadającą życzeniom inwestorów pod względem programu funkcjonalnego. Następnie obróciliśmy część należącą do parteru, aby uzyskać możliwie jak największą prywatność od strony drogi. W „wyciętej” przestrzeni został zlokalizowany salon, zadaszony piętrem, a w prostopadle ułożonej bryle zlokalizowaliśmy strefę SPA. Obie przestrzenie domykają prywatną część ogrodu.

Inwestorzy chcieli prostego, słonecznego i relaksującego domu, w pewien sposób reagującego na ruch słońca. Podobał im się również nasz Dom Bezpieczny, jego zmienność i mechanizmy tworzące relacje z otoczeniem. Punktem wyjścia była działka o regularnym kształcie, położona na przedmieściach wśród przeciętnej zabudowy jednorodzinnej. Usytuowaliśmy na niej prostopadłościenną bryłę odpowiadającą życzeniom inwestorów pod względem programu funkcjonalnego. Następnie obróciliśmy część należącą do parteru, aby uzyskać możliwie jak największą prywatność od strony drogi. W „wyciętej” przestrzeni został zlokalizowany salon, zadaszony piętrem, a w prostopadle ułożonej bryle zlokalizowaliśmy strefę SPA. Obie przestrzenie domykają prywatną część ogrodu.

Życzeniem inwestorów był prosty dom z płaskim dachem, jednak plan miejscowy narzucał dachy skośne . Dlatego też, od strony ulicy dom posiada dach dwuspadowy, a od strony ogrodu dach płaski. Ten ruch projektowy stał się jednocześnie rozwiązaniem dla wymagań klientów i prawa przestrzennego, przez co finalnie powstała niestandardowa, charakterystyczna bryła domu.

Inwestorzy chcieli domu reagującego na położenie słońca, dlatego wykorzystaliśmy motyw kwadrantu – dawnego przyrządu służącego do wyznaczania pozycji gwiazd. Zaprojektowaliśmy taras, który reaguje na słońce i podążając za jego ruchem:

– daje mieszkańcom siedzącym w jego przestrzeni cień i przyjemny przewiew,

– w zależności od pory roku reguluje ilość promieni słonecznych w przestrzeniach, do których przylega – latem dając pożądany cień, a zimą wpuszczając więcej słońca do wnętrza.

Życzeniem inwestorów był prosty dom z płaskim dachem, jednak plan miejscowy narzucał dachy skośne . Dlatego też, od strony ulicy dom posiada dach dwuspadowy, a od strony ogrodu dach płaski. Ten ruch projektowy stał się jednocześnie rozwiązaniem dla wymagań klientów i prawa przestrzennego, przez co finalnie powstała niestandardowa, charakterystyczna bryła domu.

Inwestorzy chcieli domu reagującego na położenie słońca, dlatego wykorzystaliśmy motyw kwadrantu – dawnego przyrządu służącego do wyznaczania pozycji gwiazd. Zaprojektowaliśmy taras, który reaguje na słońce i podążając za jego ruchem:

– daje mieszkańcom siedzącym w jego przestrzeni cień i przyjemny przewiew,

– w zależności od pory roku reguluje ilość promieni słonecznych w przestrzeniach, do których przylega – latem dając pożądany cień, a zimą wpuszczając więcej słońca do wnętrza.

Życzeniem inwestorów był prosty dom z płaskim dachem, jednak plan miejscowy narzucał dachy skośne . Dlatego też, od strony ulicy dom posiada dach dwuspadowy, a od strony ogrodu dach płaski. Ten ruch projektowy stał się jednocześnie rozwiązaniem dla wymagań klientów i prawa przestrzennego, przez co finalnie powstała niestandardowa, charakterystyczna bryła domu.

Inwestorzy chcieli domu reagującego na położenie słońca, dlatego wykorzystaliśmy motyw kwadrantu – dawnego przyrządu służącego do wyznaczania pozycji gwiazd. Zaprojektowaliśmy taras, który reaguje na słońce i podążając za jego ruchem:

– daje mieszkańcom siedzącym w jego przestrzeni cień i przyjemny przewiew,

– w zależności od pory roku reguluje ilość promieni słonecznych w przestrzeniach, do których przylega – latem dając pożądany cień, a zimą wpuszczając więcej słońca do wnętrza.

nazwa: 

dom kwadrantowy

autor:

robert konieczny

współpraca:

grzegorz ostrowski

marcin harnasz

mariusz pawlus

marcin króliczek

justyna górnica

aranżacja wnętrz: 

pulva adam pulwicki

konstrukcja:

kornel szyndler proeco

inwestor:

prywatny

powierzchnia terenu:

1679 m2

powierzchnia użytkowa:

558 m2

kubatura:

2802 m3

projekt:

2013-2015

realizacja:

2015-2018

zdjęcia:

 olo studio

 juliusz sokołowski

jarosław syrek

1